Search This Blog

Thursday, September 6, 2018

Linda Wholesale , Ho Chi Minh , Vietnam

Ke Ho Chi Minh lagi...

Linda Wholesale, ada dalam itinerary lepas tapi gagal tapi kini bila kembali ke sini aku dan H serta girl bertiga ke sini. Menaiki Grab Mazda 3 ke sini dengan tambang 110K dong dari Ben Thanh Market.

Lokasi Linda Wholesale ni semangnya perlukan Grab. Kalau naik teksi kompom kena ada alamat siap-siap kat tangan. Dalam juga nak masuk dalam dari main road.










Linda Wholesale ni bagi aku adalah satu tempat yang best kalau nak cari baju raya, baju kerja dan baju melaram untuk para wanita. Untuk sang jejaka..nahhh, kat bawah garaj rumah dia je tempatnya. 4 aras lagi milik wanita hahahha.

Kain baju dia best, material dia bagus. Cumanya, aku beli baju kurta aku dan abang. Beza dua harga kurta ni RM5 sahaja. Perghhhh, mahal baju ko bang. baju papa yang besar gedabak tu pon murah rasanya banding kurta abang yang kecil tu. Ok, baju raya aku untuk tahun depan dah ada hahahha.

Baju untuk wanita sangat-sangat menarik. Macam-macam design ada. Badan besar? Don't worry semua ada tapi itu semua bukan alasan. Aku dan H tekan untuk berdiet. Abang dan Girl mohon doakan papa dan ibu  hahahha....=)

Wednesday, August 15, 2018

Destinansi Ho Chi Minh 2018 - Hari Terakhir

Bangun pagi hari ni terus solat subuh, siap siapkan anak-anak. Terus turun dari hotel kali ini dengan hati keringnya menuju ke Coop Mart Nguyen Dhien. Dengan berpandukan google map kira-kira 1.5km dari An Tam Hotel. Redah dengan senyuman. Lalu belakang Ben Thanh Market, jumpa Restoren Kampung Melayu dan Restoren Serai. Lalu tepi Indipendance Palace, jalan depan sikit jumpa War Remnant Museum sebelah kiri, sampai simpang belok kanan, jalan sikit terus jumpa. Sekali belum buka da. 7.30 am baru buka. Maka dengan itu aku merasmikan Coop Mart hari ini dengan menjadi customer pertama untuk hari ini.






Beli sos cili, kicap, sos scira dan coklat M&M. Yang paling penting adalah kopi vietnam hihi. Best pergi sini tempat orang ho chi minh berbelanja. Murah banyak berbanding tempat lain.ye la kan, tourist attraction comfirm letak harga di luar imaginasi. Oh ya kicap sos tu brand Cholimex ada logo halal.

Bali ke hotel naik Grab. Naik Kia Rio. 25.000d. Sampai hotel simpan barang then turun semula makan sarapan di Restoren ManSur.

For the first time on the last day aku masuk Ben Thanh Market walaupon dari hotel baling batu pon kena Ben Thanh Market tu hahahhaa. Tu la, review yang kurang enak dari blog blog yang aku baca dan dari mulut ke mulut yang aku dengar buat aku rasa malas nak masuk situ. Ya, sama je dengan mana-mana market. Cumanya kat sini ramai betul tourist. Panggil-panggil suruh beli baragan masing-masing. Sekali aku tengok kopi yang aku beli tadi kat Coop Mart yang berharga 43.000d, kat sini berharga 100.000d. Pergh sekali ganda harga dia. Memang nak sembelih orang. So next time pergi sini lagi, beli kopi ala-ala orang tempatan. Memnag kalau pergi War Remnant Museum mesti masukkan Coop Mart sebagai destinasi wajib. 😍

Jalan jalan sebelah belakang BTM kat kedai Rohani Wholesale dan Zai Dah. Adala jual tudung, baju kurung bermanik, telekung dan kain pasang. Cuci mata je la kami sebab abang moody n nangis je kerjanya & girl pula merengek-rengek.

Jalan balik menuju ke hotel singgah kedai kain sebelah Zazana kot nama dia. Beli kain pasang dengan baju kurung cotton untuk kali terakhir. Lepas tu ke Kedai Pakaian Hajah Basiroh untuk bayar beli dan ambil baju melayu untuk Hari Raya Aidilfitri tahun depan insyaAllah hihi...=)

Naik bilik kemas-kemas beg, siap-siap mandi dan solat. Check out.

Makan tengahari di Restoren Mansur. Order pho daging, nasi goreng kampung + telur mata + telur dadar. Air kena power sikit la kan. Air sirap vietnam. Warna hijau ooooo. Macam rasa air pandan manis. Kikiii.

Makan pon macam bullet train. Girl dah nangis teruk. Penat gamaknya. Abang pula sampai 2 kali jatuh kerusi masa makan. Okay ngantuk sangat dah abang ni. Siap makan tengah hari. Masuk sekejap kedai pakaian sebelah Restoren Mansur. Nak beli telekung girl cadangnya tapi tak lawa tak berkenan di hati.

Booking Grab 7 Seater. Dapat Toyota Fortuner. Baru keluar kedai agaknya. Kat nombor plate ada bunga warna kuning terselit hihihiii. Kena 124.000d tapi kena minta 130.000d sebab charge masuk airport katanya. Sebagai bekas pemandu e hailing tak boleh collect extra charge dari rider sebab harga diberi dah all in dengan entry fee. Tapi bila ingat balik dia ambil lebih 6000d. Lebih kurang seringgit. Owh ok la.

Check in Counter bagi MAS ada di kawasan tengah. Beratur la aku. Timbang beg, sekali 70kg. Ehhhini sesuatu yang merugikan bila mana aku sefamily dapat 100kg hahahaa. Kena patah balik belakang sambung shopping rasanya dalam hati hahahaha.

Masa nak lepas kastam ok la, beratur agak lama. Ramai orang. Masa nak masuk lalu pemeriksaan polis bantuan airport tu aku hangin sikit kat abang. Dia tak nak turun dari stroller. Dia takut kat PB vietnam tuh. Alahaiiii. Dah satu drama anak dan bapak secara live. Semua mata tengok kat aku haaa. H dah lepas kat depan dengan girl.

Habis drama terus ke pintu pelepasan. Kat sini barangan dia agak mahal. Tanda harga semua dalam USD. Cissss. Air Mineral 500ml tu pon dijual 2USD yang lain apatah lagi.

Ada delay sikit tapi hati dah senang nak balik Malaysia hihiii. Dapat naik flight MAS yang lama. In flight entertainment tiada. Sempat juga aku ke belakang masa nak pergi toilet nampak kitchen yang agak oldschool. Chewahhh. Tapi service tetap terbaik oleh peramugari/a.

Sampai Malaysia 7.50pm. Gerak dari KLIA ambil kereta terus balik rumah manis rumah. Masuk beg beg dalam rumah, mandi terus tidur. Perghhh letih. Bangun-bangun azan subuh. Lena betul aku tidur. Abang lagi best sampai ponteng sekolah. 'Pinat, nak tidur',katanya. Hihii

Alhamdulillah perjalanan ini dilindungi oleh Allah. Tiada sebarang perkara buruk seperti pencopet dan lain-lain. Pertama kali berempat bercuti di luar negara. Penuh cabaran dalam mengurus anak-anak. Alhamdulillah segalanya ok. Untuk abang. Papa minta maaf banyak-banyak. Papa selalu marah-marah abang. Papa penat. Errmmm. Ampunkan dosaku ya Alllah. Sesungguhnya aku mengerti dan tahu mereka berdua amanahmu namun aku tidakla sempurna tapi cuba untuk menjadi yang terbaik dikalangan yang terbaik.

Next family trip?

=)















Tuesday, August 14, 2018

Destinansi Ho Chi Minh 2018 - Hari Ketiga

Cerita hari ketiga bermula dengan...


Ke Binh Tay Market menaiki bas dari stesen bas Ben Thanh. Tambang seorang dewasa 5000d, abang dan girl free of charge. Turun di Stesen Bas Binh Tay. Mengagau sekejap. Handphone jadi bengong tak boleh detect GPS walhal line internet still 4G. Dahla panas terik, cari tempat teduh. Tarikk nafas panjang. Masih gagal hahhaa. Mujur ada buat research sikit sebelum pergi. So keluar dari pintu bus stesen utama (exit way), lintas jalan terus sampai jumpa simpang, masih gagal GPS aku. Sampai simpang tengok kiri tengok kanan, tengok kanan sekali lagi, ehhhh itu la Binh Tay Market hiiihhi. Mujur aku ingat arkitektur bangunan melalui pemerhatian dalam blog ke blog. Laju je alu tolak abang. Sekali sampai. Tutup! Under Renovation oiiiiiii. Hahahhaa.



Rupa-rupanya dari kedai aku lintas berhadapan stesen bas, lalu kat tepi dia tu la Binh Tay Market buat sementara waktu hahha. Kat sini tenang sikit la dari godaan penjual. Kain pasang, kain lace agak murah juga kalau pandai menawar. Barangan lain aku nampak kat sini lebih kepada borong. Kena beli banyak-banyak. Even penutup mulut mask tu pon kena beli sedozen. Ater idok ler aku beli banyak-banyak macam tu kan. 

Kat sini mencabar sikit bila mana girl restless. menangis kuat betul. Abang rilek macam biasa sebab dah dapat tengok robocar poli dengan ultraman kat handphone aku hihihihi. Ubat penenang aku panggil. Ermmm...tak bagus....tak bagus.

Masa kat kedai beli kain tu jumpa pasangan dari Malaysia. Lagi cool semalam datang arini datang lagi hahhaa. Beli banyak juga kain. Tapi paling best dia beli mainan dinasour untuk anak-anak dia. Macam best je kan. Tapi aku tak jumpa pon orang jual dinasour. Lori banyak la hahhaa. Balik semula ke Ben Thanh Market dengan dieorg juga naik bas yang sama cuma tunggu tepi jalan antara Bin Thay Market yang semnetara dan yang renovate. Sekali kena sound da dengan driver. katanya bus stand bus stand. Maksudmya tak bolehla tahan bas kat situ hahaha..tapi bila nampak aku bawa girl dan abang, terus dia senyap dn suruh naik cepat-cepat. Orang vietnam pon suka kat bebudak aku rasa hahhhahha. 

Balik bilik rehat kejap, tengahari keluar balik. Kali ni nak buat city tour sightseeing hahahhaa. Naik GRAB kereta Mazda CX-5 dari ATH ke Masjid Musulman. Alhamdulillah sempat solat asar di sini. Abang macam biasa, buat masjid ni macam masjid dia hahhahha.






Berhadapan masjid ni ada restoren Halal @ Saigon. Siap solat kami menapak ke arah kiri sampai simpang 4 dan belok kiri lagi. Jalan punya jalan punya jalan akhirnya jumpa Hard Rock Cafe Ho Chi Minh City hihihihhi.

Plan asal ingat nak beli pin tapi rasa macam tak berbaloi pula dengan harganya. Tapi kalau buat collector ianya memang berbaloi. Lawa, macam-macam jenis ada.










Dan bergambar kat sini macam satu kepuasan hahahha.

Kat sini la aku fikir nak beli pin ke nak beli tumbler Starbucks. Fikir punya fikir punya fikir akhirnya keputusan dicapai dengan beli tumbler Starbucks Ho Chi Minh City hahahha. Yes, berbaloi-baloi. Boleh pakai terus buat bancuh minuman hahahha.

Starbucks dengan Hard Rock Cafe ni satu bangunan je. KUMHO Plaza namanya. tapi dok singgah dua tempat ni je lah.

Siap beli terus seberang jalan terus menuju ke Post Office Ho Chi Minh City. Dalam menuju ke pejabat pos adalah kiri kanan jual buku-buku baru dan 2nd hand. Rasa tenang sangat lalu sana. Rasa macam dalam library. Buku is everywhere. Siap ada yang dalam kabin lagi.




Nampak McD terus pusing kiri. Alamak, cathedral ni tengah renovate macam mana nak ambil gambar aku cakap kat H. Sesampai je depan pejabat pos, rupa-rupanya baik pulih sebelah tepi je cathedral tu, bahagian depan masih ok untuk bergambar hahahha. 



Masuk dalam pejabat pos ni best, kaunter pejabat pos masih lagi buka, tapi yang meriah adalah pengunjung yang nak beli cenderamata cenderahati dan cenderakenangan hahahahhaa.





Aku beli fridge magnet dan badge peta vietnam. Kemudian tangkap gambar kat cathedral lepas tu balik hotel naik GRAB. merasala naik Chevy yang comel lote sebeso kereta kancil tu haaa. Nasib muat masuk stroller. Penat kemainnnnn. Tapi malam hari ketiga ni tidak semeriah hari biasa. Orang berjual pon kurang dan hampir tiada. Tutup awal pulak tu. Ingat dalam kepala hotak aku. Sabtu malam Ahad ada kurenggggg sikit. Jumaat malam Sabtu lain macam ramai meriahnya.

Akhirnya dapat juga aku sambar beg D setelah berfikir 3 hari 2 malam hahahha.
Beli juga la baju-baju wajib tshirt vietnam. 






Monday, August 13, 2018

Destinansi Ho Chi Minh 2018 - Hari Kedua

Hari yang dinanti-nanti telah tiba. Pagi ini Tour Sungai Mekong jadi tajuk cerita. Sarapan di Restoren Mansur.

Aku suka betul nginap di An Tam Hotel (ATH) ni tau. Dapat kupon sarapan pagi di Restaurant Haji Mansour selang dua unit sebelah ATH sahaja. Nanti di restoren ni dia akan bagi kad menu, cecepat aku hulur kupon makanya dapat kad menu yang lain. 1 pax kupon boleh pilih 1 makanan dan 1 air. Dan aku pilih Pho Daging ye sebab mahal harganya berbanding roti canai yang murah tu sebab dia kira bilangan makanan dan minuman bukan harganya hahahha. Abang nak roti canai makanya terpaksa order la dan H nak makan nasi goreng ayam tak pedas kongsi dengan girl.



Siap makan terus ke depan Bismillah Tour dan naik Ford Transit ala-ala bas van tapi besar ooooo. dudukla berempat kat baris belakang sekali. Jumpa pula kawan dari Indonesia yang sekali pergi Chu Chi Tunnel semalam hihihi

Pukul 8.00 pagi dah gerak ke Sungai Mekong naik Ford Transit. Jauh juga perjalanan ni. Sempatla tengok pemandangan yang tak jauh beza dengan Malaysia. Sepanjang perjalanan aku memerhatikan kiri dan kanan kota ho chi minh ni. Boleh tahan pembangunannya.



Ramai betul pengguna motosikal ye. Tapi majoriti pakai skuter takde pula aku nampak pakai 125z hahaha. 


Haa...dear all makciks makciks bawang. bawang is overload hahahhaa.


Jenuh aku perati apala yang di buat kat tengah-tengah jalan tu haa. okay, jual tiket loteri hahhha.



Tol wehhhh...ada juga rupanya.




Sawah padi terbentang luas. Cuma yang rare dicelah-celah sawah padi ini dan keunikannya terserlah yang aku nampak pada sawah padi di HCM ni ialah terdapatnya kubur. Owner bendang mungkin.

Jadi dalam perjalanan ke Sungai Mekong, destinasi pertama ialah berhenti di satu showroom berkaitan dengan hasil buluh. Biasala aku, dah set dalam kepala, ini semu agenda memperomosikan hasil rakyat untuk ditunjukkan kepada pelancong.

Thuan My. Ada demo dan jualan produk mereka. Ada juga yang membeli. Bagus produknya tapi kalau aku macam tak guna sangat. semua macam dah ada tapi bukanla dari buluh kikikiiii.




Akhirnya sampai juga ke Jeti Sungai Mekong. 


Sampai je jeti Sungai Mekong, banyak betul boat yang dah menunggu. No life safety jacket. Aku pasti sebab aku mencari hahaha. Tapi insyaAllah selamat. Bot pon bergerak perlahan.

Naik bot dan terus ke pulau. Abang excited naik bot. Sampai je destinasi pertama disambut dengan sarang lebah hihihi. Sempat la aku bergambar dengan Bee Hives. Teringat masa di Bolu , Turki, pertama kali aku makan sarang lebah. Katanya propolis. Arghhh...madu lebah juga yang aku rasa dalam mulut ni hahahaha.

Diberikan tempat duduk, dan dijamu dengan air teh madu. kerepek bermacam jenis. Bertambah teh aku, beli madu kerepeknya tidak hihihi.



Siap minum menjamah kerepek, berjalan kaki sampai la satu simpang ada keluarga jual air isi buah nipah (kottttt). Beli la segelas buat pecah haus. Abang kemain suka dengan air ni.




Buah nipah la ni kot kan? hahhaha

Tak lama lepas tu sampai kereta kuda, yes naik kereta kuda, ketuk ketak ketuk ketak bunyi ladam kuda tu. Sekali lagi abang excited keterujaan. Girl? belum faham apa-apa lagi. hahahha. 





Berhenti kat satu kedai buah-buahan, Tour Guide beli buah aku sempat rasa buah je hahahha. Kat sini abang dah jumpa kawan baru hihiiih. Mula mula malu lepas tu kemain lagi havocnya mereka berdua. Almaklumla dua-dua hero hihihhii. Lintas satu titi, ehhh, perahu sampan laaaa. Ok, aku pulak excited.


singgah lagi ke satu restoren di jamu dengan air dan buah-buahan. Percuma. Telan sahaja. 


Lepas tu ada persembahan dari tuan rumah. Nyanyi-nyanyi. Sambil bagi bakul buat isi tips.

Aktiviti yang ditunggu-tunggu, yahoooooo. naik perahu.

Lepas tu ke jeti naik perahu. Haa, ni best. Naik perahu pon boleh jem sungai tu. H ngan girl duduk depan dan aku ngan abang duduk belakang H. pakai topi daun nipah tu. panas tengahari kot. Panas lit lit. Gambar kat perahu kurang memberangsangkan, riso nak keluarkan handphone. Satu lagi pasai panads trang tang tang, malas nak layan bergambar hahahha.

Sampai destinasi satu kilang buat gula-gula tapi aku tak ambil port sangat sebab penatnya ya amat. Naik balik bot terus ke satu restoren tepi sungai mekong. Restoren orang muslim, disediakan tandas dan surau untuk kemudahan pengunjung. Abang ngan girl siap mandi okay hahaha.


Siap semua naik balik bot untuk balik ke pengkalan. On the way tour guide bagi minum air kelapa seorang satu hihihhi. Sedap juga eh. Manissssss.


Sampai jeti naik ke pengkalan terus ke bas dalam kepenatan hahahha.

Destinasi seterusya ialah kedai jual pakaian.

H beli baju dan kain pasang kat sini. Lawa la juga.

Kemudian naik bas terus ke kedai jual barangan kulit dari buaya. Original woooo. Aku pegang kulit tu pon rasa geli hahahhaa.


tu haa, tour guide yang baik.




Kawan dari Indonesia siap beli wallet macam harga dekat 400usd juga tu. naik balik bas balik ho chi minh. Penatnya lahaiiii. Merasa la macet teruk masa perjalana balik. Ada lori kepala transformer langgar kereta sedan. Jauh betul bumper to bumpernya tu.

Destinasi seterusnya ialahhhhh

HAWA WHOLESALE & RETAIL 

suka betul H kat sini. abang, girl dan kawan baru dah buat halaqah kat tengah-tengah kedai. Abang siap berbaring kepenatan hahhaha.


Kutar pon Kutar laaaaaa.

Aku beli sehelai baju kurta warna turqoise. Suka betul aku dengan design dan warnanya hahha. Macam rasa nak buat tag brand sendiri pula hahahha.





Balik semula terus ke depan pejabat Bismillah Tour. Nampak akak kopi baju kuning ni. Beli segelas kopi segelas milo. End up abang yang minum kopi sampai habis, aku minum milo. Ermmmm memang malam tu dia punya terang mata lain macam hahaha. Naik bilik terus kerana dek kepenatan. Baring-baring menanti masuk waktu maghrib. Siap badan mandi semua temgok bawah. Okay. Meriahhhhhhh hahahaha. Cepat-cepat turun balik bawah hahahhahaha.

Makan malam di Halal Amin Pho Muslim. 

Terus meneroka menyelam pasar malam legal dan illegal hihihii. 

Naik dengan hasil tangkapan. Rehat-rehat sambil nervous macam mana la nak bawa budak-budak ni esok naik bas g Binh Tay Market.

Dalam bas tadi tu ada satu famili dari Malaysia. Suka abang main dengan anak mereka. Yang mula perkenalan di kedai buah selepas turun dari kereta kuda tu. Alahai, kesana kesini sama-sama. Terguling sana terguling sini. Sekali maknya marah. Ok aku ambil abang, bawa lari. Pasti abang pon terlibat juga dalam permasalahan tersebut hihihihihi. Maafkan saya sekeluarga ya.